L. RON HUBBARD | BIOGRAFISCH PROFIEL

Filantroop

Ondanks alle technische wonderen van deze eeuw op het gebied van geneeskunde, transport, kernenergie en elektronische communicatie, leven we in een ernstig verstoorde samenleving. Onder de driedubbele dreiging van drugsmisbruik, criminaliteit en afnemende morele waarden, is een groot deel van onze wereld waarlijk een woestenij geworden. Volgens sommige ramingen is bijvoorbeeld marihuana de grootste en meest renderende oogst in de VS en de internationale bruto inkomsten van illegale drugs wordt geschat op 500 miljard dollar. Daarbij wordt nog eens 712 miljard dollar uitgegeven aan medische en psychiatrische drugs, tot we uiteindelijk worden geconfronteerd met een crisis van werkelijk planetaire proporties, waarbij de wereldbevolking meer geld besteedt aan drugs dan de meeste landen produceren aan goederen en diensten.

Vandaag de dag zijn onrechtmatig verkregen inkomsten slechts één maatstaf voor de tol van drugsmisbruik. De link met de misdaad is er nog één. Volgens studies van het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft de helft van de gearresteerde mensen voor geweldsmisdrijven illegale drugs gebruikt, wat op zijn beurt kan worden vertaald in 1,4 miljoen geweldsmisdrijven per jaar... en de schade daarvan in termen van menselijk leed is niet te becijferen.

Aan de basis van drugsmisbruik en criminaliteit ligt, wat wordt genoemd “een post-moderne morele crisis”. Ook hier zijn de feiten verontrustend: meer dan 40 procent van alle huwelijken eindigt in echtscheiding; 40 procent van alle Amerikanen geeft grif toe dat ze zouden liegen als ze daar financieel voordeel mee zouden behalen en 64 procent biecht op dat zij hebben gespiekt om voor een examen te slagen. Dit plaatje wordt nog onheilspellender in het licht van het gedrag op het net. Namelijk: 25 procent van alle zoekopdrachten op het Web is voor porno en 60 procent van alle software wordt gekopieerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat, terwijl het aantal inbraken, verduisteringen en andere vormen van diefstal epidemische vormen heeft aangenomen, zo’n 76% van alle Amerikanen deze huidige periode beschrijven als “Het tijdperk van moreel en spiritueel verval”.

Al in 1950 voelde Hubbard aan waar deze wereld op af stevende. Hij ging op zoek naar middelen waarmee, zo schreef hij: “de mens bij zichzelf iets van het geluk, de oprechtheid, de liefde en de goedheid kan terugvinden waarmee hij geschapen werd”.